MOVE Week България! 15.04.2016

Създадена на Вторник, 19 Април 2016

DSCN1253DSCN1228Европейската седмица на физическата активност и спорта - MOVE Week, е част от кампанията NowWeMOVE на Международната асоциация за спорт и култура (ISCA). Сдружение BG Бъди активен е национален координатор на Европейската седмица на физическата активност и спорта - MOVE Week в България.  
Тази година MOVE Week ще се проведе в края на месец май - от 23-ти до 29-ти в цяла Европа, като повече от 38 държави ще вземат участие в инициативата.
Бе взето решение на европейско ниво периодът на провеждане на MOVE Week, който обичайно е края на септември – началото на октомври, да бъде променен. Периодът през 2016 е от 23-ти до 29-ти май. Тази промяна се налага заради съвпадането на датите на двете седмици – Европейската седмица на спорта и MOVE Week. По този начин искаме да отделим MOVE Week като самостоятелно събитие и да дадем силен и свеж старт на годината.
Кампанията NowWeMOVE и MOVE Week е визия, в която секторът „спорт за всички“ намира начини за сътрудничество с други сектори за увеличаване нивото на физическа активност, както в България, така и в цяла Европа.
Кампанията се гради на три основни принципа:
1. ДА СЕ ПОВИШИ ИНФОРМИРАНОСТТА, относно ползите от физическата активност;
2. ДА СЕ НАСЪРЧИ редовното участие в различни видове спорт и друга физическа активност;
3. ДА СЕ ПОДОБРЯТ възможностите за достъп до спорт и физическа активност.
Насърчавайки физическата активност и открити свободни спортни мероприятия, Европейската седмица на движението създава устойчиви здравословни навици в обществото. Тази година в инициативата взимат участие 20 държави и повече от 50 града, а целта е до 2020 г. да има повече от 100 млн европейци в движение.
Община Оряхово има възможността да стане част от Европейската седмица на движението move week. На 15.04.2016 в ХГ „Професор Марин Върбанов”, Сдружение Възможности без граница, представи пред ученици, спортни деятели,  общинска администрация и граждани каузата, която цели да обедини общността, чрез забавни и разнообразни спортни мероприятия да стимулира физическа здравословна активност, да създаде полезни навици за спорт и здравословно движение, да докаже, че оряховската общественост е ангажирана към устойчивия начин на живот и да генерира положителни взаимоотношения в обществото.
MOVE Week е седмица посветена на физическата активност и движението, която има за цел да покаже важността им за здравето на всеки човек, без значение от неговата възраст, пол, социален статус, религия и физически възможности
По покана на МКБППМН Оряхово, на 15.04.2016 Сдружение "Възможности без граници" се срещнаха с ученици от горнните класове на СОУ „Христо Ботев”   Оряхово и ОУ „Христо Ботев”   село Остров. Сдружение "Възможности без граници" е неправителствена организация, създадена в началото на 2010 г. Основните цели на сдружението са: да работи активно по младежки проекти, дейности и инициативи за популяризиране на неформалното образование и създаване на възможности за реализация на социалните и творческите умения на младите хора.
Чрез интерактивни игри младите хора бяха запознати с борбата срещу онлайн тормоза, борбата с предразсъдъците и дискриминацията. Модератори на срещата в ОУ „Христо Ботев” село Остров бяха доброволците Паула от Германия и Лусинда от Испания. Присъстваха директорът на училището Лидия Николова, класни ръководители, ЗАС представител и обществените възпитатели към МК. Чрез форми на неформално образование децата бяха стимулирани да участват, играят и учат. Атмосферата беше приятелска, топла и вълнуваща за всички участници.

Община Оряхово. Всички права запазени! © 2019