СТАРТИРА ПРОЕКТ ПО ОП “АДМИНИСТРАТИВЕН КАПАЦИТЕТ” В ОБЩИНА ОРЯХОВО

статия опак-page-001

Заключителен семинар „Малки вятърни генератори в градска среда или ползите от малкия вятър”

IMG 1325IMG 1326     На 30.09.2014г. в галерия „Проф. Марин Върбанов” гр. Оряхово се проведе заключителният семинар „Малки вятърни генератори в градска среда или ползите от малкия вятър” част от проект „Вятърът работи – Оценка на потенциала за производство на електроенергия от малки вятърни генератори на територията на три общини” – Шабла, Драгоман и Оряхово.
Екипът на фондацията „Форум градски алтернативи” в състав: Миглена Герасимова – урбанист, директор на фондацията и ръководител на проекта; инж. Илия Радев – технически експерт мониториране на околната среда и Валентин Чавдаров – финансов експерт чрез този проект популяризира една нова практика за устойчиво градско развитие и цели да повиши нивата на информираност на населението за ползите от вятърната енергия.

Прочети още...

Митко Петров световен шампион!

picВ столицата на Литва - Вилнюс, се проведе 36-то световно първенство по канадска борба. В надпреварата при младежите отлично се представи състезателят на „Селановци 2006” Митко Петров, който в категория тежка при младежите завоюва златен медал в надпреварата с дясна ръка и сребърен с лява ръка.  Неговият треньор Любен Иванов каза, че е бил сигурен в успеха. На финала на дясна ръка нашият състезател победи силния руснак Арден Алискендаров и за пореден път доказа, че е един от най- добрите в света. Клуба по канадска борба ''Селановци 2006'' благодари на община Оряхово и лично на кмета г-н Росен Добрев за подкрепата, без която престоят  на шампионът ни в Литва нямаше да се осъществи.

Изложба „Първи спортни организации в Оряхово”

IMG 3751IMG 3752 Във връзка с Панаирните дни в Етнографската къща се подготви изложба  „Първи спортни организации в Оряхово”. Тя въвежда в историята на спорта в града след Освобождението. Започва със създаването през 1900г.  на гимнастическо дружество „Козлодуйски юнак” с пръв председател Тодор Икономов, показвайки устав, снимки и постигнати успехи.  Сред интересните експонати са лавровия венец и дипломата за спечелената първа награда на областен юнашки събор през 1937 г. от бореца Борис Михайлов Стоянов.  Продължава се с кратки данни за колоездачното дружество „Стрела”.  Последните изложбени табла представят спортните футболни дружества „Орел 19” и „Надежда”.

 Във връзка с Панаирните дни в Етнографската къща се подготви изложба  „Първи спортни организации в Оряхово”. Тя въвежда в историята на спорта в града след Освобождението. Започва със създаването през 1900г.  на гимнастическо дружество „Козлодуйски юнак” с пръв председател Тодор Икономов, показвайки устав, снимки и постигнати успехи.  Сред интересните експонати са лавровия венец и дипломата за спечелената първа награда на областен юнашки събор през 1937 г. от бореца Борис Михайлов Стоянов.  Продължава се с кратки данни за колоездачното дружество „Стрела”.  Последните изложбени табла представят спортните футболни дружества „Орел 19” и „Надежда”.

Изложба в Историческия музей

P1030703P1030706“In vino veritas” – “Във виното е истината”. Тази фраза, превърнала се вече в поговорка, става популярна благодарение на римския учен Плиний Стари (І в. от н. е.). Той включва прочутата мисъл за виното в своята 37-томна „Естествена история”. Предполага се, че я е заимствал от гръцкия поет Алкей (VІІ-VІ в. пр. н. е.), който възпява виното в голяма част от творбите си. В древен Рим виното е най-популярната напитка. И най-евтината - струвало само 1 ас, а качественото – 2 до 4 аса. Римляните различавали сухо, полусухо и сладко вино, което може да бъде бяло, жълто, червено или черно. Най-предпочитано било червеното сладко вино. Напитката задължително се прецеждала и се разреждала с вода.

Прочети още...

Този сайт е реализиран по проект "Разбираема администрация в диалог с гражданите и бизнеса за прозрачно управление" чрез Оперативна програма "Административен капацитет"

Friday the 24th - Община Оряхово. Powered by 888 poker bonus code