Митко Петров световен шампион!

picВ столицата на Литва - Вилнюс, се проведе 36-то световно първенство по канадска борба. В надпреварата при младежите отлично се представи състезателят на „Селановци 2006” Митко Петров, който в категория тежка при младежите завоюва златен медал в надпреварата с дясна ръка и сребърен с лява ръка.  Неговият треньор Любен Иванов каза, че е бил сигурен в успеха. На финала на дясна ръка нашият състезател победи силния руснак Арден Алискендаров и за пореден път доказа, че е един от най- добрите в света. Клуба по канадска борба ''Селановци 2006'' благодари на община Оряхово и лично на кмета г-н Росен Добрев за подкрепата, без която престоят  на шампионът ни в Литва нямаше да се осъществи.

Изложба „Първи спортни организации в Оряхово”

IMG 3751IMG 3752 Във връзка с Панаирните дни в Етнографската къща се подготви изложба  „Първи спортни организации в Оряхово”. Тя въвежда в историята на спорта в града след Освобождението. Започва със създаването през 1900г.  на гимнастическо дружество „Козлодуйски юнак” с пръв председател Тодор Икономов, показвайки устав, снимки и постигнати успехи.  Сред интересните експонати са лавровия венец и дипломата за спечелената първа награда на областен юнашки събор през 1937 г. от бореца Борис Михайлов Стоянов.  Продължава се с кратки данни за колоездачното дружество „Стрела”.  Последните изложбени табла представят спортните футболни дружества „Орел 19” и „Надежда”.

 Във връзка с Панаирните дни в Етнографската къща се подготви изложба  „Първи спортни организации в Оряхово”. Тя въвежда в историята на спорта в града след Освобождението. Започва със създаването през 1900г.  на гимнастическо дружество „Козлодуйски юнак” с пръв председател Тодор Икономов, показвайки устав, снимки и постигнати успехи.  Сред интересните експонати са лавровия венец и дипломата за спечелената първа награда на областен юнашки събор през 1937 г. от бореца Борис Михайлов Стоянов.  Продължава се с кратки данни за колоездачното дружество „Стрела”.  Последните изложбени табла представят спортните футболни дружества „Орел 19” и „Надежда”.

Изложба в Историческия музей

P1030703P1030706“In vino veritas” – “Във виното е истината”. Тази фраза, превърнала се вече в поговорка, става популярна благодарение на римския учен Плиний Стари (І в. от н. е.). Той включва прочутата мисъл за виното в своята 37-томна „Естествена история”. Предполага се, че я е заимствал от гръцкия поет Алкей (VІІ-VІ в. пр. н. е.), който възпява виното в голяма част от творбите си. В древен Рим виното е най-популярната напитка. И най-евтината - струвало само 1 ас, а качественото – 2 до 4 аса. Римляните различавали сухо, полусухо и сладко вино, което може да бъде бяло, жълто, червено или черно. Най-предпочитано било червеното сладко вино. Напитката задължително се прецеждала и се разреждала с вода.

Прочети още...

„Хвъркати картини” в Оряхово

IMG 1511IMG 1524Оряхово е град на талантите и най-яркото доказателство за това са изявите на децата. Детският пленер, посветен на проф. Марин Върбанов, се провежда за трета поредна година в рамките на Панаирните дни и вече е традиция. Тази година изложбата беше озаглавена „Хвъркати картини”. Детските рисунки, закачени на пъстри чадърчета, бяха „кацнали” в клоните на голямо дърво в парк „Ловен дом”. Платната леко се полюшваха от вятъра и сякаш летяха със залепените си хартиени крила. Нетипичният начин на представянето на експозицията не е единствената причина за интересното й име.

Прочети още...

„Оряховски принц” с живи фигури

IMG 1495IMG 1494По идея на секретаря на община Оряхово във втория празничен ден  за  Оряхово,  възпитаниците на майстора на спорта Енчо Димитров, деца от извънучилищните форми към ОДК и гости на града изиграха оригиналната  партия шах „Оряховски принц” с живи фигури. Празничното спортно събитие бе уважено от кмета на общината Росен Добрев, който освен, че поздрави участниците и любителите на шаха, но и даде старт на играта с първия му ход.
IMG 1506IMG 1500Енчо Димитров направи  ретроспекция на традициите на играта в Оряхово, след което пое ролята на състезател и коментатор на  ходовете  в партията.

Този сайт е реализиран по проект "Разбираема администрация в диалог с гражданите и бизнеса за прозрачно управление" чрез Оперативна програма "Административен капацитет"

Wednesday the 1st - Община Оряхово. Powered by 888 poker bonus code