"Да събудим миналото!"

P4171254P4171258Млади самодейци от НЧ "Надежда 1871" в град Оряхово подариха на кмета на Община Оряхово г-н Росен Добрев албум "Снимки на Оряхово в миналото", издаден по повод участието на младежите в трансграничен проект "Да събудим миналото!" заедно с младежи от град Крайова, Румъния.

Прочети още...

На мегдана тъпан бие

p1v3По традиция в третия празничен ден на Христовото Възкресение Община Оряхово организира общонародно веселие на площад „Дико Илиев”. В слънчевия тринадесети ден на месец Април присъстващите на градския площад жители и гости на града бяха топло приветствани от кмета на общината, Росен Добрев. Кметът отправи специално поздравление към танцьорите от Народно читалище „Надежда 1871” с ръководител Боряна Маринова,  носители на званието „Представителен ансамбъл”
   В празничната програма участие взеха детски танцов състав „Изворче” и женския хор към читалището.

Прочети още...

Трети Рома фест в Оряхово

12   На 10 април за трета поредна година се проведе  Рома фест под патронажа на Росен Добрев, кмет на община Оряхово. В тазгодишното издание участие взеха квартет „Стрингс" и оркестър „Козари".
  Преди започване на същинската част на феста  седем  девойки  показаха умения, стил и красота  в оспорваната борба за титлата „Ромска кралица – Оряхово 2015”. Жури в състав Росен Добрев, Албена Кисьова, Светла Николаева, Васил Янев, Бисер Райков,  и Асен Бошнаков присъдиха титлата на Натали Георгиева, на 17 години.

4 6

Изложба „Яйцата Фаберже - една различна символика”

DSCF0190DSCF0172На 6 април 2015 г. в Исторически музей гр. Оряхово беше открита изложба „Яйцата Фаберже – една различна символика”. Тя представя фотоси на 25 от творенията на ювелира Карл Фаберже. Макар да са великденски яйца, произведенията на бижутера всъщност са символ на любовта. Първото яйце е поръчано от руския император Александър ІІІ като подарък за съпругата му Мария Фьодоровна. Техният син Николай ІІ също подарява яйца Фаберже на жена си Александра. В периода от 1885 до 1917 г. в ателието на придворния бижутер са изработени 71 яйца. От тях 54 са били притежание на императорското семейство. Предприемачът Александър Келх и граф Феликс Юсупов също подаряват скъпоценни яйца на съпругите си. Творения на Фаберже са имали също нефтеният магнат Емануил Нобел, барон Едуард Ротшилд и графиня Консуело Вандербилт.
По време на откриването присъстващите имаха възможност да разгледат някои от най-красивите яйца Фаберже и да се запознаят с тяхната интересна история. Сред присъстващите бяха служители на Общинска администрация, представители на културни институции, жители на Оряхово.

„Плетене, предене, бродерия” по проект „Седянка” – диалог между минало и настояще”

IMG 0668IMG 0691На 2 април 2015 г. в ХГ „Проф. Марин Върбанов” стартира първото обучение „Плетене, предене, бродерия” по проект „Седянка” – диалог между минало и настояще” на Исторически музей град Оряхово. Проектът се реализира по програма  „Участвам – Дарявам - Променям” на Сдружение        „1 юни” – Бяла Слатина с подкрепата на фондация „Америка за България”. Изложба „Красота и въображение” с бродирани карета, ризи с шевици и плетени автентични чорапи украси залата. Женският хор при Народно читалище „Надежда 1871” изпълни лазарски песни, с които създаде пролетно настроение за наближаващите празници. Това е първата проява на певиците в проектните дейности, чиито фолклорни изпълнения ще допринесат за осъществяването на идеята за пресъздаването на народната седянка.

Прочети още...

Този сайт е реализиран по проект "Разбираема администрация в диалог с гражданите и бизнеса за прозрачно управление" чрез Оперативна програма "Административен капацитет"

Saturday the 25th - Община Оряхово. Powered by 888 poker bonus code