Изложба за Първата световна война

Създадена на Четвъртък, 05 Октомври 2017

img-1 img-2 img-3 img-4 

Изложба за Първата световна война в Историческия музей Оряхово

 

    На 5 октомври 2017 г. в Исторически музей гр. Оряхово беше открита изложба „Оряхово и Солунският фронт”, посветена на Първата световна война. Експозицията е част от националната програма по повод 100-годишнината от войната.

 

    През 2016 г. бяха отбелязани събитията на Добруджанския фронт, а през тази година честванията са посветени на Солунския.

 

    Военните от селищата в Община Оряхово са служили предимно в 36-ти пехотен полк, който не воюва на Солунския фронт. Няколко войници умират в Солун, но те са военнопленници. Повечето от загиналите участват в т. нар. Чеганска операция, чиято цел е противодействие на Солунския фронт.

 

    В изложбата са включени данни за 20 загинали и един безследно изчезнал от Община Оряхово. Представени са автентични фотографии, повечето от които са изпращани като картички от фронта. Сред тях вниманието привличат снимките на Кирил Алексиев, Димитър Иванов и Димитър Торбов, на Александър Ставров, който е един от кметовете на Оряхово.

 

    На откриването на изложбата специални гости бяха служители на Общинската администрация и ученици от ХІ А клас на СУ „Хр. Ботев” с класната им ръководителка Ваня Лазарова.

  

Община Оряхово 2017

Община Оряхово. Всички права запазени! © 2018