„Илинден”

Създадена на Събота, 15 Юли 2017

 

    

    

 

 

На 15 юли 2017 година, по традиция в китното крайдунавско селце Горни Вадин, жители и гости отбелязват празника на селото под надслов „Илинден”.

Празникът пресъздава стар обичай за измолване на дъжд, наречен Герман. Този обичай  е разпространен в Северна България.

Той не е календарно обвързан, а се изпълнява при продължително засушаване или непосредствено след другия обичай за измолване на дъжд - Пеперуда, танц изпълнен от най – малките представители на селото, малки момиченца.

Основна част от обичая Герман е изработването на антропоморфна мъжка фигура от кал или глина, наречена Герман. Фигурата се изработва от девици под ръководството на по-възрастни жени и е доста детайлна - правят ѝ се очи, вежди, уста, като големината ѝ може да достигне до половин метър. Характерна особеност е ясно изразеният фалос. Ръцете се кръстосват на гърдите като на умрял човек.

След изработването на фигурата тя се полага в ковчег, покрива се с цветя, слага ѝ се запалена свещ и жените я оплакват като мъртвец, като дори е викан свещеник, за да го опее. След опяването куклата се хвърля в река Дунав.

Вярва се, че след изпълнението на този обичай, завалява дъжд.

Обичаят бе изпълнен при оброчния камък в началото на селото и след това продължи на брега на река Дунав в красивата местност, наречена „Леденика”.

 

Гости на интересното събитие, възраждащо една дългогодишна традиция, съхраняваща и популяризираща уникалните богатства на този крайдунавски край за идните поколения бяха г-н Росен Добрев, кмет на Община Оряхово, г-н Иван Спасов кмет на кметство Долни Вадин, заедно с  младите доброволци от проекта „Село на заем” 2, който дава възможност на 15 градски герои над 18 г. да се потопят за 10 дни в селския живот, с всички негови радости и несгоди. Да живеят в семействата, да подарят своята енергия, грижа и внимание на възрастните хора и на селото, и да потърсят решение за съживяването му, г-жа Венера Цекова, кмет
кметство Галово, както и много жители и гости на селото.

 

Празникът завърши с хубава народна музика, като за  доброто настроение на всички присъстващи се погрижи оркестър „Тръстеник" от гр. Плевен.

 

 

Община Оряхово 2017

Община Оряхово. Всички права запазени! © 2019