„Атанасовден”

Създадена на Четвъртък, 06 Юли 2017

 

За 35 път, на 05 юли 2017 година, в китното крайдунавско село Остров бе отбелязан традиционният празник на народната носия под надслов „Атанасовден”.

DSCN1714

         DSCN1611      DSCN1675 

Тази традиция се свързва с факта, че както гласи поверието „вече сме среди лето”, тъй като св. Атанас е наричан още Жътвар, а „Атанасовден” е наречен още летен празник, свързан с началото на жътвата. Поради това се вярва, че на този ден светецът облича кожуха си и ходи при бога да моли за зима, тъй като „лятото вече се е преполовило”.

 

Празничните прояви по случай празника бяха организирани под патронажа на г-жа Ирена Станкулова, кмет на с.Остров и колектива на Народно читалище „Развитие 1903” – с.Остров.

 

Участници и гости се стекоха от близо и далеч, за да се насладят на красотата на българската народната носия, изработена с много любов и майсторство от нашите предци и съхранена за идните поколения.

 

Сред официалните гости бяха кметове на кметства от общината г-жа Венера Цекова, кмет на кметство с.Галово и г-н Иван Спасов, кмет на кметство с.Долни Вадин, представители на общинска администрация Оряхово, както и г-жа Наталия Костадинова, представител на сдружението с нетърговска цел „Първи юни” – гр.Бяла Слатина.

 

В музикалната програма взеха участие 97 участника от различни танцови състави и певчески групи от близо и далеч, които излязоха на островската сцена с таланта си, за да покажат, че наследството на нашите деди– песенно и музикално творчество е съхранено и се предава на поколенията. Сред участниците бяха:

НЧ „Самообразование – 1894” с. Селановци, АТС „Оряховски ритми” при НЧ „Надежда – 1871” гр. Оряхово, НЧ „Просвета – 1919” с. Малорад, ТС „Дунавски вълни” при НЧ „Просвета – 1927” с. Лесковец, СПГ „Чар” при НЧ „Пробуда – 2012” с. Оходен и ПГ „Пей сърце” при НЧ „Просвета – 1930” с. Буковец, както и домакините: ТГ „Релакс” при НЧ ”Развитие-1903”, ПГ „Росна китка” при КПИ „Възраждане” и ПГ „Островянка” при ПК „Надежда”.

 

По традиция гости и жители на селото се насладиха и на кулинарните умения представени от участниците в традиционната кулинарна изложба на автентични национални ястия от местния регион. Изложбата е живото доказателство за невероятното умение да се съхраняват готварските рецепти на нашите баби, както и да бъдат претворявани в различни съвременни кулинарни шедьоври.

 

Изключително интересна бе и демонстрацията на месене на хляб в новосъздадената по проект на сдружението с нетърговска цел „Първи юни” – гр.Бяла Слатина - етно – стая, която представлява уюта на селския дом от началото на миналия век. В демонстрацията взеха участие участници от Неформална гражданска група „Искра” към сдружението, които освен, че демонстрираха месенето на хляб, бяха подготвили и жътварска трапеза, която представиха пред всички гости и присъстващи, а в дефилето на носии показаха четири носии от различни краища на България: кюстендилска, родопска, шопска и тракийска, закупени по проект „Да пазим и предаваме традициите в с. Остров”, отново към Сдружение „Първи юни”.

 

И гостите и участниците получиха подаръци подготвени от читалищните работници от уважение и за спомен от празника.

 

След празника в Храм „Св. Троица” бе отслужена и литургия от Отец Валери за спорна и високодобивна жътва!

 

За сетен път островчани показаха, нестихващо желание да опазят, съхранят и популяризират българския бит и култура и да ги предадат на идните поколения!

 

 

Община Оряхово 2017

Община Оряхово. Всички права запазени! © 2018