ЗА ТРАДИЦИИТЕ И СЕМЕЙСТВОТО –ПРАЗНИЧНО В СЕЛАНОВСКОТО УЧИЛИЩЕ

Създадена на Понеделник, 23 Януари 2017

ЗА ТРАДИЦИИТЕ И СЕМЕЙСТВОТО –ПРАЗНИЧНО В СЕЛАНОВСКОТО УЧИЛИЩЕ

101 5585    101 5583

101 5623

 101 5651

 

 

 

Дълбокият сняг , вирусите и удължената ваканция пообъркаха плановете на  ОУ „Н.Й.Вапцаров” Селановци в организирането на традиционния ромски празник „Банго Васил”. Но народът е казал „Всяко зло – за добро”. 

На 20 януари / Ивановден по стар стил/ се оказа, че денят е много подходящ за припомняне на традиции и наричане за здраве, благоденствие и успехи.

В центърът на селото читалищните работници организираха обредно „къпане на бабата” – един ден преди Бабинден, а в училището учениците и техните ръководители, работещи по проект „Всеки ученик може да бъде отличник” към център „Амалипе”, ни пренесоха в уюта на семейното огнище и ни припомниха вечни истини за живота.

За разлика от друг път не приятелството и толерантността бяха изведени напред, а здравия родов корен и уникалността на всеки – човек, народ, раса. Бяха изречени мили думи  и изпяти песни за майката, бащата, бабата, дядото, за семейството и пазените в него традиции. Имаше драматизации, възродени обичаи и всички носеха положителни послания и искрени чувства. Родителите в публиката се просълзяваха, защото чувстваха всяка дума, че докосва сърцето им. Една от майките беше приготвила толкова голяма пита, че успя с нея да почерпи всички в залата. Директорът на училището още веднъж припомни защо хлябът е неразделна част от всеки празник във всеки дом, независимо кой етнос празнува. И модно ревю имаше – на цели ромски носии, или на техни елементи. Аплодисментите бяха за изключително артистичното и атрактивно поведение на децата. И им се радвахме от сърце! Защото отново бяхме заедно по хубав повод. Отново отпивахме от живителните сокове на нашата обща българска земя. В този дух бяха и посланията  на кмета на Селановци –Росица Койнова и кмета на общината – Росен Добрев. Всички заедно съпреживяхме вълненията. Празникът за пореден път доказа, че  не е случайно  място ни  сред избраните по проект „Училището като център на общността” на НМД.

Петя Русинова

 

Община Оряхово. Всички права запазени! © 2019