Изложба – конкурс „Левски и Оряхово”

Създадена на Четвъртък, 10 Март 2016

DSC00865DSC00867

 

 

 

 

На 2 март 2016 г. в ХГ „Проф. Марин Върбанов” се откри изложба „Левски и Оряхово”, посветена на Националния празник на България. Тя представя творбите от проведения по инициатива на Общински комитет „Васил Левски” и Исторически музей гр. Оряхово конкурс за рисунка. Предпразничен поздрав изпълниха възпитаниците на Николай Пеев от Младежки духов оркестър към Общинския детски комплекс заедно с извънучилищните форми  -  Вокална група „Щурче”, фолклорна група и квартет „ОСМИ А”. Участието  на ОДК „Людмила Живкова”-  гр. Оряхово внесе настроение и възхищение сред присъстващите. Сред ученическите рисунки присъства  едно специално табло. То съдържа заветите на Апостола на Свободата за управление и народна работа. По предложение на Общобългарски комитет „Васил Левски”, към който принадлежи и общинския комитет в Оряхово, заветите на Левски са представени като своеобразен Етичен кодекс за работа на кметовете от всички селища на България и всеки един от тях може да го приеме като свое етично ръководство и да го подпише. Г-н Росен Добрев, кмет на Община Оряхово с радост подписа Етичния кодекс с  идеите на Левски. Той е приет и от Румяна Декова - председател на ОбС  Оряхово.


 DSC00871 DSC00868 Г-н Росен Добрев и г-жа Христина Цонева, секретар на Община Оряхово поздравиха сърдечно участниците в конкурса и впечатляващото изпълнение на възпитаниците на ОДК „Людмила Живкова” гр.Оряхово.
  В проведения конкурс се включиха общо 34 участници - 6  ученици от НУ „Св. Св. Кирил и Методий”, 25 ученици от СОУ „Христо Ботев” гр. Оряхово и една ученичка от ОУ „Н. Й. Вапцаров” – с. Селановци. Част от изложбата са и рисунки на малките художници от ПГ 5 –годишни „Мики Маус” при ЦДГ „Дружба” по родолюбивата инициатива на техните учителки. Поздравления към художниците.
    Комисия в състав Христина Цонева - секретар на Община Оряхово, Петя Еленкова – гл. експерт Образование и Владимир Владимиров - уредник галерия при ИМ  Оряхово прегледа и оцени рисунките. Осигурените награди са книги, свързани с българската история и екскурзия. Всеки участник получи грамота и магнитче с образа на Левски
   За по-реалистично класиране творбите са разделени в две групи по темата и портрети.  
От участниците, рисували по темата „Левски и Оряхово ”  на І място се класира Кристин Венелинова Руменова. На ІІ място е Симона Димитрова Сейкова .Определени са две трети места, с които са отличени Михаела Георгиева Йонова и София Янина
  От участниците рисували потрети Първа награда получава Валерия Любенова Банкова. Поощрителни награди получават Етиен Николаев Минчев, Ана Павлова и Мила Кушева.
  На всички участници и учители, допринесли за провеждането на конкурса Общински комитет „Васил Левски” и екипът на ИМ Оряхово изразяват искрена благодарност.

Наградени рисунки

Рисунки на Васил Левски

Община Оряхово. Всички права запазени! © 2018